این روز جمعه زمانی که صندوق کودکان سازمان ملل متحد ( یونیسف ) اعلام کرد که در طول شش سال، بلایای ناشی از آب و هوا منجر به آواره شدن 43.1 میلیون کودک در 44 کشور شده است، یک افشاگری شگفتانگیز آشکار شد. اگر بخواهیم بزرگی این بحران را در نظر بگیریم، روزانه 20000 کودک از ریشه بیرون میروند.
گزارش یونیسف که در این مطالعه «کودکان آواره در آب و هوای در حال تغییر» آمده است، اولین تحلیل جهانی است که جابجایی کودکان به دلیل سیل، طوفان، خشکسالی و آتشسوزیهای جنگلی را بررسی میکند. داده ها فقط به ارائه یک گذشته نگر محدود نمی شوند. همچنین روند جابجایی بالقوه را برای سه دهه آینده روشن می کند.
کاترین راسل، مدیر ارشد یونیسف، صراحتاً بر شدت این موضوع تاکید کرد. «تصور کنید وقتی کودک بلایایی مانند آتشسوزی یا سیل خانههایش را ویران میکند، وحشت محض را تصور کنید. مصیبت فقط به این رویداد ختم نمی شود. عواقب بعدی اغلب با عدم اطمینان در مورد بازگشت به خانه، ادامه تحصیل، یا مواجهه با تخلیه دیگری مشخص می شود. همانطور که تغییرات آب و هوایی به خشم خود ادامه می دهد، این موارد تنها افزایش خواهند یافت.
این گزارش چین و فیلیپین را بهعنوان کشورهایی که بیشترین آسیب را متاثر میکنند، شناسایی میکند، که نتیجه آن جمعیت کودکان زیاد، آسیبپذیری در برابر آب و هوای شدید و سیستمهای هشدار اولیه و تخلیه کارآمد است. با این حال، هنگام تجزیه و تحلیل نسبت جابجایی در برابر جمعیت کودکان، کشورهای جزیره ای مانند دومینیکا و وانواتو به عنوان کشورهایی هستند که تحت تأثیر شرایط جوی قرار دارند. در قاره آفریقا، سومالی و سودان جنوبی به طور قابل توجهی به دلیل جابجایی های ناشی از سیل آسیب دیده اند.
وضعیت هائیتی نگران کننده است. این کشور جدا از اینکه کانون آوارگی کودکان ناشی از فاجعه است، با خشونت و فقر دست و پنجه نرم می کند. به طور مشابه، در موزامبیک، عمده ناملایمات آب و هوایی عمدتاً بر فقیرترین کشور تأثیر می گذارد. تجزیه و تحلیل داده های 2016-2021 نشان می دهد که 95٪ (40.9 میلیون) از این جابجایی ها به دلیل سیل و طوفان بوده است. گزارش بهتر و تخلیه استراتژیک می تواند این اعداد بالا را توضیح دهد. در همین حال، خشکسالی باعث آوارگی داخلی بیش از 1.3 میلیون کودک شد و آتش سوزی های جنگلی 810000 نفر را به خود اختصاص دادند، به ویژه در کشورهایی مانند کانادا، اسرائیل و ایالات متحده.
همانطور که جهان کنفرانس آب و هوای COP28 را در نوامبر پیش بینی می کند، فراخوان یونیسف برای اقدام واضح است: دولت ها، کسب و کارها و سهامداران باید اولویت بندی کرده و از کودکان در برابر پیامدهای دلخراش تغییرات آب و هوایی ما محافظت کنند. راسل با تکرار این احساس، خاطرنشان کرد: «ما ابزار و بینش لازم برای مقابله با این بحران رو به رشد فرزندانمان را داریم. با این حال، پاسخ ما کند باقی می ماند. تشدید تلاشها در زمینه آمادگی جامعه، محافظت از کودکان مستعد آوارگی و کمک به آنهایی که قبلاً آواره شدهاند، ضروری است.»