تسلا ، غول خودروهای برقی ، در یک چرخش خیره کننده از وقایع ، شاهد سقوط وحشتناک 12 درصدی ارزش سهام خود در روز پنجشنبه بود که منجر به زیان حیرت انگیز 80 میلیارد دلاری در ارزش بازار شد. این افت شدید تنها چند ساعت پس از آن رخ داد که تسلا هشداری مبهوت کننده در مورد کند شدن رشد فروش خودروهای برقی و تهدید احتمالی رقبای چینی صادر کرد.
این روز متلاطم شدیدترین رکود سهام تسلا در ۲۱ ماه گذشته را رقم زد و به پایین ترین قیمت بسته شدن سهام از دسامبر ۲۰۲۲ رسید. از ابتدای سال ۲۰۲۴، ارزش بازار این شرکت به میزان چشمگیر ۲۱۰ میلیارد دلار کاهش یافت و نگرانی سرمایه گذاران را برانگیخت. تسلا، باارزشترین خودروساز جهان، طی یک ارائه مهم درآمد در روز چهارشنبه، اعتراف کرد که رشد فروش آن در سال آینده ممکن است به میزان قابل توجهی کمتر از انتظارات قبلی باشد.
این کاهش سرعت به توسعه مداوم خودروی “نسل بعدی” آنها نسبت داده می شود که انتظار می رود مدلی مقرون به صرفه تر باشد. عملکرد مالی تسلا در سه ماهه گذشته نیز سرمایه گذاران را ناامید کرد. سود تعدیل شده هر سهم نسبت به سال قبل به میزان قابل توجهی 40 درصد کاهش یافته است. علاوه بر این، علیرغم عبور درآمد از آستانه 25 میلیارد دلاری با افزایش 3 درصدی، از پیش بینی های بازار فاصله گرفت.
در یک روند بی سابقه، گزارش درآمد تسلا برای دومین سه ماهه متوالی نتوانست انتظارات تحلیلگران را برآورده کند، که نشان دهنده تضاد کامل با پیش بینی های قبلی آن از ابتدای سال 2021 است. ارزش سهام این شرکت که در طول سال 2023 دو برابر شده بود. ، در سال 2024 شروع ضعیفی داشت و قبل از انتشار گزارش درآمد در روز چهارشنبه 16 درصد کاهش یافت.
این کاهش قابل توجه یک روزه سهام در روز پنجشنبه یادآور آوریل 2022 بود، زمانی که تسلا با اختلالات زنجیره تامین مداوم ناشی از همهگیری دست و پنجه نرم کرد. در آن زمان، این شرکت به دلیل شیوع ویروس کرونا در چین، کارخانه خود در شانگهای را به طور موقت تعطیل کرده بود. گزارش درآمد سه ماهه چهارم تسلا فشار قابل توجهی بر سود و حاشیه آن نشان داد.
حاشیه عملیاتی شرکت تقریباً نصف شد و در مقایسه با مدت مشابه در سال 2022 به 8.2 درصد کاهش یافت که عمدتاً به دلیل افزایش هزینههای تولید مرتبط با پیکاپ Cybertruck بود که تولید آن در پایان سال 2023 آغاز شد . با استناد به فقدان پاسخ های اساسی در مورد کاهش حاشیه های شرکت. وی خاطرنشان کرد: سرمایه گذاران انتظار شفافیت بیشتری در استراتژی های قیمت گذاری، ساختار حاشیه و نوسانات تقاضا داشتند.
کاهش مداوم قیمت تسلا در سال گذشته با هدف تقویت فروش انجام شد، زیرا با رقابت فزاینده ای از سوی رقبای چینی روبرو است. سال گذشته، BYD چین از تسلا پیشی گرفت و برای اولین بار از خودروساز آمریکایی پیشی گرفت. ایلان ماسک به توانایی خودروسازان چینی اذعان کرد و گفت که آنها “رقابتی ترین شرکت های خودروسازی در جهان” هستند و موفقیت جهانی بالقوه آنها را پیش بینی کرد.
تشدید رقابت از سوی خودروسازان چینی، از جمله BYD، منجر به تحقیقات ضد دامپینگ شده است که توسط مقامات اروپایی آغاز شده است. این تحقیق میتواند منجر به تعرفههای بالاتر بر واردات خودرو از چین شود، زیرا “دامپینگ” به عمل صادرات کالاهای کمتر از قیمت واقعی آنها اشاره دارد. علیرغم ناکامی های اخیر، برخی از تحلیلگران نسبت به آینده تسلا محتاطانه خوشبین هستند.
گرت نلسون، تحلیلگر ارشد سهام در تحقیقات CFRA ، معتقد است که عرضه آتی مدل مقرون به صرفه تر تسلا در سال های آینده می تواند به عنوان یک کاتالیزور بسیار مورد نیاز برای سهام این شرکت عمل کند. بن بارینگر، تحلیلگر فناوری در Quilter Cheviot ، از آنجایی که محیط اقتصادی مطلوبتری را پیشبینی میکند، یک پوشش نقرهای میبیند. کاهش نرخ بهره ممکن است تسلا و بخش گسترده تر خودرو را تقویت کند، زیرا مصرف کنندگان تمایل دارند که خرید خودروی خود را تحت چنین شرایطی تامین مالی کنند.