در ارزیابی اخیر صندوق بین المللی پول (IMF)، مشخص شده است که تقریباً 40 درصد مشاغل در سراسر جهان می توانند تحت تأثیر قرار گیرند. با توسعه روزافزون هوش مصنوعی (AI)، روندی که ممکن است نابرابری های موجود را در سطح جهانی تشدید کند. این یافته مهم در حالی منتشر شد که رهبران بینالمللی در تجارت و سیاست در مجمع اقتصادی جهانی در داووس، سوئیس گرد هم آمدند.
مطالعه صندوق بینالمللی پول، که در مقر آنها در واشنگتن انجام شد، نشاندهنده تأثیر نامتناسب هوش مصنوعی در اقشار مختلف اقتصادی است. کشورهای با درآمد بالا با خطرات جدی تری مواجه هستند، به طوری که تقریباً 60 درصد مشاغل به طور بالقوه تحت تأثیر پیشرفت های هوش مصنوعی قرار دارند. در این مناطق، هوش مصنوعی میتواند بهرهوری را برای نیمی از نقشها تقویت کند و از قابلیتهای فناوری استفاده کند.
برعکس، تخمین زده میشود که بازارهای نوظهور و کشورهای کمدرآمد در کوتاهمدت تأثیر کمتری داشته باشند، بهطوریکه هوش مصنوعی به ترتیب بر 40 درصد و 26 درصد مشاغل تأثیر میگذارد. این نابرابری به سطوح مختلف زیرساخت و نیروی کار ماهر در دسترس نسبت داده میشود و نگرانیهایی را در مورد افزایش شکاف نابرابری ایجاد میکند. کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بین المللی پول، بر فوریت سیاست گذاران برای رسیدگی به این “روند مشکل ساز” تاکید کرد و از اقدامات پیشگیرانه برای کاهش اثرات بالقوه تفرقه انگیز هوش مصنوعی بر انسجام اجتماعی حمایت کرد.
جورجیوا پارادوکس هوش مصنوعی را برجسته کرد: پتانسیل آن برای افزایش بهره وری و رشد جهانی، و به طور همزمان، توانایی آن برای جابجایی مشاغل و تعمیق نابرابری های درآمدی. این گزارش بیشتر به نابرابریهای داخلی بالقوه در کشورها میپردازد و اشاره میکند که هوش مصنوعی میتواند باعث دوقطبی شدن در براکتهای درآمدی شود. کارگرانی که به مزایای هوش مصنوعی دسترسی دارند، می توانند افزایش بهره وری و درآمد را مشاهده کنند، در حالی که آنهایی که چنین دسترسی ندارند ممکن است به حاشیه راندن اقتصادی بیشتری را تجربه کنند.
در مقابل، پیشبینی قبلی گلدمن ساکس نشان داد که هوش مصنوعی میتواند بر 300 میلیون شغل در سراسر جهان تأثیر بگذارد. با این حال، غول وال استریت همچنین جنبه مثبت هوش مصنوعی را در تحریک بالقوه بهرهوری نیروی کار و رشد اقتصادی تأیید کرد و به طور بالقوه تولید ناخالص داخلی را تا 7 درصد افزایش داد. هدف انجمن WEF ایجاد گفتگوی باز و سازنده بین سیاستگذاران، رهبران کسب و کار و جامعه مدنی است که مزایا و معایب هوش مصنوعی موضوع اصلی است. با این حال، این رویداد در سالهای اخیر با انتقادهایی مواجه شده است که بهعنوان بیربط، بیاثر و بیربط تلقی میشود.