پیشبینی میشود که سرمایهگذاری جهانی در انرژی پاک در سال 2023 به 1.7 تریلیون دلار برسد که نقطه عطف مهمی است زیرا انرژی خورشیدی برای اولین بار از تولید نفت پیشی میگیرد. گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی (IEA) نشان میدهد که سرمایهگذاری در فناوریهای انرژی پاک بیشتر از هزینههای سوختهای فسیلی است. نگرانیهای مربوط به مقرونبهصرفه و امنیت ناشی از بحران جهانی انرژی در حال حرکت در پشت جایگزینهای پایدار است.
آخرین گزارش IEA سرمایه گذاری انرژی جهانی پیش بینی می کند که از 2.8 تریلیون دلار سرمایه گذاری جهانی انرژی در سال 2023، بیش از 1.7 تریلیون دلار به سمت فناوری های پاک هدایت می شود. اینها شامل انرژی های تجدیدپذیر، وسایل نقلیه الکتریکی، انرژی هسته ای، شبکه ها، ذخیره سازی، سوخت های کم آلاینده، بهبود بهره وری و پمپ های حرارتی است. در همین حال، کمی بیش از یک تریلیون دلار به زغال سنگ، گاز و نفت اختصاص خواهد یافت.
پیشبینی میشود سرمایهگذاری انرژی پاک بین سالهای 2021 تا 2023 به میزان 24 درصد افزایش یابد که عمدتاً توسط انرژیهای تجدیدپذیر و وسایل نقلیه الکتریکی هدایت میشود. در مقایسه، انتظار میرود سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی در مدت مشابه 15 درصد افزایش یابد. با این حال، بیش از 90 درصد از این افزایش سرمایه گذاری در انرژی پاک در اقتصادهای پیشرفته و چین متمرکز شده است و در صورتی که سایر مناطق انتقال انرژی پاک خود را تسریع نکنند، خطر نابرابری انرژی را به همراه دارد.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، بر پیشرفت سریع انرژی پاک تأکید کرد و گفت: «انرژی پاک سریعتر حرکت میکند – سریعتر از آن چیزی که بسیاری از مردم تصور میکنند. این در روند سرمایهگذاری، جایی که فناوریهای پاک از سوختهای فسیلی دور میشوند، واضح است.» بیرول بر افزایش چشمگیر انرژی خورشیدی تاکید کرد که قرار است برای اولین بار از تولید نفت پیشی بگیرد.
پیشبینی میشود که فناوریهای الکتریسیته کم انتشار، که توسط انرژی خورشیدی هدایت میشوند، نزدیک به 90 درصد سرمایهگذاری در تولید برق را تشکیل دهند. مصرفکنندگان نیز به طور فزایندهای در مصارف نهایی برقی شده سرمایهگذاری میکنند، به طوری که فروش پمپ حرارتی جهانی از سال 2021 رشد سالانه دو رقمی را تجربه کرده است. پیشبینی میشود فروش خودروهای الکتریکی در سال جاری تا یک سوم افزایش یابد، که بر اساس رشد قابل توجهی که در سال 2022 شاهد بودیم.
عوامل متعددی به افزایش سرمایهگذاری در انرژی پاک کمک کردهاند، از جمله دورههای رشد اقتصادی قوی، قیمتهای بیثبات سوختهای فسیلی که نگرانیهای امنیت انرژی را افزایش میدهد، و حمایت از سیاستها از طریق طرحهایی مانند قانون کاهش تورم ایالات متحده و تلاشها در اروپا، ژاپن، چین، و سایر مناطق
علیرغم بازگشت مورد انتظار در سرمایه گذاری سوخت های فسیلی، با پیش بینی افزایش 7 درصدی برای سال 2023، این میزان به طور قابل توجهی بالاتر از سطوح مورد نیاز در سناریوی صفر خالص آژانس بین المللی انرژی تا سال 2050 است. تقاضای جهانی زغال سنگ در سال 2022 به بالاترین حد خود رسید و پیش بینی می شود سرمایه گذاری زغال سنگ در سال جاری از سطوح پیش بینی شده برای سال 2030 در سناریوی صفر خالص فراتر رود.
هزینههای صنعت نفت و گاز برای جایگزینهای کم آلاینده، از جمله برق پاک و سوختهای پاک، کمتر از 5 درصد از هزینههای بالادستی آن در سال 2022 را تشکیل میدهد. در حالی که برخی از شرکتهای بزرگ اروپایی سهم بیشتری را به خود اختصاص میدهند، پیشرفت کلی همچنان محدود است.
قابل ذکر است، اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه با کمبودهای قابل توجهی در سرمایه گذاری انرژی پاک مواجه هستند. در حالی که کشورهایی مانند هند، برزیل و بخشهایی از خاورمیانه سرمایهگذاریهای امیدوارکنندهای را در انرژیهای خورشیدی و تجدیدپذیر نشان میدهند، بسیاری از کشورها با عواملی مانند نرخهای بهره بالاتر، چارچوبهای سیاست نامشخص، زیرساختهای شبکه ضعیف، تنگناهای مالی آب و برق و هزینههای سرمایه بالا مانع میشوند. . جامعه بینالمللی باید اقدامات هماهنگی انجام دهد، بهویژه در زمینه سرمایهگذاری در اقتصادهای کمدرآمد که در آن بخش خصوصی برای سرمایهگذاری مردد بوده است.
افزایش سرمایهگذاری جهانی در انرژی پاک نشاندهنده یک تغییر عمده در چشمانداز انرژی است که انرژیهای تجدیدپذیر و وسایل نقلیه الکتریکی در کانون توجه قرار دارند . انتقال به منابع انرژی پاکتر و پایدارتر توسط ترکیبی از عوامل اقتصادی، نگرانیهای زیستمحیطی و پیشرفتهای فناوری انجام میشود. این نشانه روشنی است که انرژی پاک نه تنها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است، بلکه به طور فزاینده ای به گزینه ترجیحی برای سرمایه گذاران تبدیل می شود.
سرمایه گذاری در انرژی پاک نه تنها به مقابله با تغییرات آب و هوایی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای کمک می کند، بلکه فرصت هایی را برای ایجاد شغل، امنیت انرژی و بهبود سلامت عمومی فراهم می کند. رشد مستمر در سرمایه گذاری انرژی پاک در تسریع انتقال انرژی جهانی و دستیابی به اهداف مشخص شده در توافقنامه های مختلف آب و هوایی حیاتی خواهد بود.